PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ ZNOJEMSKO A PODYJÍ SLOVÁCKO PÁLAVA A LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ BRNO A OKOLÍ ČESKÁ REPUBLIKA HLAVNÍ STRANA OKRES BLANSKO OKRES VYŠKOV OKRES BRNO-MĚSTO OKES BRNO-VENKOV OKRES HODONÍN OKRES BŘECLAV OKRES ZNOJMO ČESKÁ REPUBLIKA
Úterý 19.08.2025
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Jihomoravský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Jihomoravský kraj
Jihomoravská NEJ
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Turistické regiony
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality a zprávy
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference
LÁZEŇSTVÍ
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
  Informační služby
Průvodcovské služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Klub českých turistů
Sport a relaxace
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Agroturistika
Vinařská turistika
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
FOLKLÓR A TRADICE
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
  Hory a pohoří
Vodní toky a plochy
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
OBCHOD A SLUZBY
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti k prodeji
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba

Majstrovstvá valašského kráľovstva v mútení masla [ Lidová řemesla a výrobky ]

Majstrovstvá valašského kráľovstva v mútení masla
Ak sa pozrieme do histórie, tak zisťujeme, že ľudia už pred 7000 rokmi začali spracovávať mlieko v rôznych formách. Pri prevoze mlieka sa pravdepodobne náhodou získalo maslo, keď sa natriasaním mlieka zrazila na povrchu smotana. Domáca výroba masla bola jedinou formou výroby masla až do konca 19. storočia, ale v niektorých oblastiach Slovenska sa maslo ručne vyrába dodnes.
Základom výroby masla je mlieko, ktoré sa získavalo ručným dojením kráv. Nadojené mlieko sa cedilo cez sito a nalievalo do putery (nádoba na mlieko) z ktorej sa na povrchu usadená smotana zbierala naberačkou. Smotana sa spracovávala na maslo v mutovníku (maselnica, dbánka, bodenka, zbuška). Najrozšírenejším spôsobom mútenia masla bolo mútenie masla v stoji. Základ takého mutovníku tvorila nádoba kužeľovitého tvaru mierne sa zužujúca k hornému okraju. Do jej okraja sa vsadzoval vrchnák v tvare menšej nádoby s okrúhlim otvorom cez ktoré prechádzalo držadlo piesta. Piest tvorila kruhová doštička s viacerými otvormi zasadená do dlhého držadla. Tlačením piesta sa zo smotany zmútilo maslo. Po stlčení sa maslo umylo vo vode a vytvarovalo sa do okrúhlej formy alebo sa vtlačilo do ozdobných drevených formičiek. Ak masla bolo dostatok, zvyklo sa pretápať a po odobratí peny sa vlialo do kameninového hrnca aby stuhlo. Takto spracované maslo dlhšie vydržalo a bolo považované za pôstne.
V programe ktorý sme pripravili už po piaty krát, chceme návštevníkom súťažnou formou priblížiť mútenie masla, tak ako maslo vyrábali naši predkovia.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Dr. Vlastimil Fabišík
Chodská 19 ch
612 00 Brno
Česko (CZ)
fax: (+420) 549 248 588
Majstrovstvá valašského kráľovstva v mútení masla

Z TISKOVÝCH ZPRÁV A ČLÁNKŮ

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz

AKTUALIZACE: Vlastimil Fabišik (Folklorní sdružení PÚČIK) org. 24, 20.07.2017 v 22:40 hodin
Copyright 1998-2025 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA