PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ ZNOJEMSKO A PODYJÍ SLOVÁCKO PÁLAVA A LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ BRNO A OKOLÍ ČESKÁ REPUBLIKA HLAVNÍ STRANA OKRES BLANSKO OKRES VYŠKOV OKRES BRNO-MĚSTO OKES BRNO-VENKOV OKRES HODONÍN OKRES BŘECLAV OKRES ZNOJMO ČESKÁ REPUBLIKA
Čtvrtek 28.03.2024
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Jihomoravský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Jihomoravský kraj
Jihomoravská NEJ
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Turistické regiony
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality a zprávy
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference
LÁZEŇSTVÍ
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
  Informační služby
Průvodcovské služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Klub českých turistů
Sport a relaxace
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Agroturistika
Vinařská turistika
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
FOLKLÓR A TRADICE
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
  Hory a pohoří
Vodní toky a plochy
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
OBCHOD A SLUZBY
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti k prodeji
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba

Jaroslava a Jiří Danzingerovi - tradiční modrotisk [ Nositel tradice lidového řemesla ]

Držitelé titulu
"Nositel tradice lidových řemesel" za rok 2002

Jaroslava a Jiří Danzingerovi z Olešnice na Moravě se věnují výrobě modrotisku v rodinné dílně připomínané již v polovině 19. století. V této době se do rodiny barvíře Weisse přiženil pradědeček nynějšího majitele Jan Danzinger, který zde začal barvit a tisknout modrotisk. Po něm převzal živnost jeho syn Jan a ten ji předla opět svému synovi Jiřímu, otci nynějšího majitele. Jiří Danzinger vlastnil dílnu do roku 1948, kdy na krátký čas byla výroba přerušena. Ovšem již na počátku 50. let 20. století, díky zájmu a vlivu pracovníků Ústředí lidové umělecké výroby, byla činnost dílny obnovena. Od počátku 50. let 20. století do roku 1991 byli Danzingerovi zaměstnanci Ústředí lidové umělecké výroby. Od uvedeného roku se manželé Jaroslava a Jiří Danzingerovi osamostatnili a pokračují ve výrobě modrotisku, sami si hledají odbyt svých výrobků.
Pan Jiří Danzinger se narodil v roce 1952 a vyučil se tiskařem textilií ve Školském ústavu lidové umělecké výroby v Praze, po vyučení pracoval v modrotiskařské dílně svého otce v Olešnici. Jeho manželka Jaroslava se narodila v roce 1957 a k výrobě modrotisku ji přivedl manžel.

Danzingerovi dodržují tradiční postup výroby modrotisku: bavlněné či lněné plátno barví indigem a vzory tisknou ručně původními formami. Formy pro tisk používají jednak historické, zděděné po předcích a dále formy vyrobené podle návrhů výtvarníků Ústředí lidové umělecké výroby. V modrotiskařské dílně vzniká nejen tzv. metráž, ale paní Jaroslava Danzingerová s dcerou Andreou šijí z modrotisku i další výrobky: bytové doplňky, hračky a drobné oděvní doplňky. Zde je třeba uvést, že v tomto směru skýtá modrotisk velké množství uplatnění, ale bylo by třeba spolupráce s výtvarníky a návrháři, na což Danzingerům pochopitelně nestačí finanční prostředky, takže inovace nabízených výrobků je pomalá. Ovšem Danzingerovi si zakládají na dodržování tradičních výrobních postupů při výrobě modrotisku a precizním zpracování, takže jejich modrotisk nese všechny znaky poctivé rukodělné výroby.

Dílna rodiny Danzingerovy v Olešnici na Moravě je zčásti umístěna v původních prostorách rodinného domku. V posledních letech Danzingerovi vybudovali další objekt v bezprostřední blízkosti této dílny. Zde se nachází malá expozice věnovaná historii a vývoji výroby modrotisku v Olešnici na Moravě, prodejna výrobků a zázemí pro provoz celé dílny. Danzingerovi spolupracují s muzei, cestovními kancelářemi a dalšími institucemi při organizování exkurzí do jejich dílny, zúčastňují se pravidelně nejrůznějších programů po celé republice i v zahraničí, při kterých předvádějí výrobu. V dílně pomáhají syn i dcera Danzingerových. V posledních letech byly výrobky Danzingerových prezentovány na výstavách pořádaných muzei v Bruntále, Jílovém u Prahy a Mladé Boleslavi, v roce 2001 si modrotisk z této dílny mohli prohlédnou návštěvníci výstavy pořádané Etnografickým ústavem v Lublani ve Slovinsku.
Manžele Danzingerovi navrhuji na udělení titulu Nositelé tradice proto, že se věnují výrobě modrotisku tradičním způsobem. Snaží se i o uchování této rukodělné výroby tím, že vlastním nákladem a vlastními silami zbudovali malou expozici věnovanou historii této textilní techniky, kde uplatnili i cenné rodinné památky (rodinná kronika, ceníky zboží, tiskařské formy a stroje, ale i třeba cestovní bednu na zboží, ve které vozili jejich přeci štůčky modrotisku na jarmarky a další). Dále se zúčastňují takových akcí, kde mohou alespoň část výroby prezentovat a účastní se ochotně i výstav pořádaných muzei a kulturními institucemi. Do tajů modrotiskařské výroby zasvěcují především syna, ale i dceru s jejím manželem.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Křtěnovská 175
679 74 Olešnice
Česko (CZ)

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.nulk.cz

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valassko, racr) org. 24, 28.02.2005 v 10:58 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA