PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKYBRNO A OKOLÍ ZNOJEMSKO A PODYJÍ SLOVÁCKO PÁLAVA A LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ BRNO A OKOLÍ ČESKÁ REPUBLIKA HLAVNÍ STRANA OKRES BLANSKO OKRES VYŠKOV OKRES BRNO-MĚSTO OKES BRNO-VENKOV OKRES HODONÍN OKRES BŘECLAV OKRES ZNOJMO ČESKÁ REPUBLIKA
Úterý 19.03.2024
VYHLEDÁVÁNÍ
  Vyhledávací centrum
Jihomoravský REJSTŘÍK
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Jihomoravský kraj
Jihomoravská NEJ
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Turistické regiony
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality a zprávy
Kalendář akcí v kraji
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Veletrhy a výstavy
Kongresy a konference
LÁZEŇSTVÍ
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
TURISTIKA A VOLNÝ ČAS
  Informační služby
Průvodcovské služby
Kultura a zábava
Hrady a zámky
Památky a architektura
Klub českých turistů
Sport a relaxace
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Zimní sporty
Agroturistika
Vinařská turistika
Sdružení a spolky
Cestovní kanceláře
FOLKLÓR A TRADICE
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
PŘÍRODA A JEJÍ OCHRANA
  Hory a pohoří
Vodní toky a plochy
Chráněná krajinná území
Naučné stezky
UBYTOVÁNÍ A STRAVOVÁNÍ
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, motoresty
Penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Další stravování
Gastronomické speciality
OBCHOD A SLUZBY
  Služby motoristům
Služby
Obchod
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti k prodeji
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba

Mikroregion OLEŠNICKO [ Mikroregion ]

Kraj pověstí a bájí na pomezí Čech a Moravy

Rozkládá se ve východní části Českomoravské vrchoviny, Hornosvratecké vrchovině, v severozápadním výběžku okresu Blansko. Do přirozeného centra regionu Olešnice je možné přijet po silnici III. třídy č. 362 ve směru Bystré, Polička, která se napojuje na silnici I. třídy č. 19 v Rozseči nad Kunštátem.

Olešnice se jako centrum mikroregionu nedávno opět stala městem (stálo zde druhé nejstarší kamenné divadlo na Moravě); charakteristická je pro ni tradice potravinářské výroby.

Celková rozloha mikroregionu je 45 km2; žijí zde necelé 3.000 obyvatel v 8 obcích: Crhově, Kněževsi, Křtěnově, Lhotě u Olešnice, Louce, Rozsíčce, Sulíkově, Ústupu a městě Olešnici.

Příroda

Putování nádherným okolím Olešnice je putování krajem pověstí a bájí. Na kole, na lyžích nebo pěšky je možné se na naučné stezce setkat s místními strašidly a bájnými postavami - hejkalem, divoženkou, zkamenělou svatbou, raráškem, nevěstou v rakvi a dalšími.

Většina území mikroregionu leží v přírodním parku Svratecká hornatina o rozměru 100 km2, vyhlášeného roku 1995. Ten přirozeně navazuje na přírodní park Halasovo Kunštátsko. Důvodem k jeho vyhlášení byl nenarušený ráz krajiny a výskyt vzácných živočišných a rostlinných druhů. Kopce v okolí Olešnice dosahují výše 580 až 688 m.n.m.

Louka - PP Cukl a Rozsečské rašeliniště.

Kněževes - PR Kavinský potok, PP V Jezdinách.

Křtěnov - Bledule jarní.

Lhota u Olešnice - PP Lhotské jalovce, Lhotské stěny.

Sulíkov - Památná lípa.

PP - přírodní park; PR - přírodní rezervace; VKP - významný krajinný prvek

Zajímavosti

Crhov - Nejstarší zmínka o obci je z roku 1363, ve starých listinách se zde zmiňuje tvrz. V obci je zajímavá památka lidového stavitelství - roubený vodní mlýn, dále kříž z roku 1848 na památku zrušení roboty, památný cyrilometodějský kámen. Obec byla v roce 2002 těžce postižena povodní.

Kněževes - Poprvé je zmíněna v roce 1416. V obci i v integrovaných Jobově Lhotě a Veselce je zachována řada roubených domů. Veselka podléhá památkovému statutu venkovské památkové zóny.

Křtěnov - Obec ležící poblíž říčky Hodonínky se připomíná již v 15. století. Do jejího katastru patří Podhrázský mlýn připomínaný již v roce 1749.

Lhota u Olešnice - Nejstarší zmínka je z roku 1349. Poutní kaple Nejsvětější trojice z roku 1887; v obci je možné najít prvky lidové architektury.

Louka - Kdysi dominantní místo panství, kde na kopci Hradisku stál hrad Louka. Zpustlý je uváděn již koncem 16. století, kdy vsi z okolí přešly pod správu kunštátského panství. V údolí Loucký dvůr.

Olešnice - Původně trhové městečko se ve 14. století stalo trhovým centrem louckého panství, které vlastnili páni z Lomnice. Nejstaršími budovami jsou radnice z roku 1794 a hřbitovní kostel sv. Mikuláše z r. 1725 na Moravské straně. Na prostoru parčíku vedle kostela stál ještě v roce 1993 pivovar z 16. století a pod jeho zdí bývalá škola, poté kamenné divadlo. Současná podoba města je z 19. století, původní domy se nezachovaly v důsledku řady ničivých požárů. Kostel sv. Vavřince na Německé straně stál odnepaměti, současná podoba je z roku 1839. V 18. století přišli do města evangelíci, ev. kostel je z roku 1868. Na západ od města stojí pětiboký dvůr s barokním zámečkem Lamberk. Kříž na náměstí je z roku 1831. Na Dolním a Horním Vejpustku je zachováno několik dřevěnic. Za pozornost stojí dva mlýny - Hlouškův a pod Lamberkem. Boží muka na Oulehle byly postaveny na památku střetu saských vojáků a rakouských rejtarů při císařské silnici mezi Olešnicí a Ústupem v roce 1742. V roce 1999 získala Olešnice titul Vesnice roku, v roce 2002 byla postižena povodněmi.
Unikátní je modrotisková dílna rodiny Danzingerů, která byla založena již na počátku 19. století. Je to jediná dílna v ČR, kde zůstal zachován tradiční výrobní postup ručního tisku dřevěnými formami a barvení plátna indigem.

Rozsíčka - Již v roce 1374 náležela ke kunštátskému panství. I zde lze nalézt zachované prvky lidové architektury a památkově chráněnou zvoničku.

Sulíkov - Sulíkov je poprvé jmenován v roce 1374. V obci stojí barokní kostel sv. Máří Magdalény s renesančními základy. Nad obcí stával větrný mlýn. Integrované Vřesice se mohou chlubit hrnčířskou tradicí, jsou zde zachovány lidové domy. V obci byla v roce 1998 postavena nová kaple zasvěcená sv. Monice a Augustýnovi.

Ústup - V současnosti nejmenší obec na Boskovicku s 47 obyvateli.

Pamětní deska - V roce 1953 se v budově olešnické sokolovny odehrál zinscenovaný proces proti sedlákům z Kunic, Křtěnova, Prosetína, Ústupu a Crhova, kteří odmítli vstoupit do zemědělského družstva. Jeden dostal trest smrti, jeden doživotí, dalších sedm bylo odsouzeno na 5-20 roků (viz Olešnické memento, Josef Novotný, 1995).

Významné osobnosti

P. Jan Pleskač (1797-1873) - katolický farář, buditel, čestný občan Olešnice.

Josef Višinka (1911-1985) - kronikář, autor Dějin městečka Olešnice (1995).

Volný čas

SPORTOVNÍ ZAŘÍZENÍ

Olešnice - tělocvična, koupaliště, tenis, fotbalové hřiště, lyžařský vlek, myslivecká střelnice, rybolov.

KULTURNÍ ZAŘÍZENÍ

Olešnice - Muzeum strašidel a postav Olešnicka, kino, letní kino, kulturní dům, Modrotisková dílna rodiny Danzingerů.

Akce

Olešnická kytka - Country a folk přehlídka vždy o prvním víkendu v červnu. Tradice byla založená v roce 1987 místní trampskou osadou Zmijáci.

Městské pivní slavnosti

Luční quítí - Festival alternativní hudby a amatérského divadla.

Zpíváme si pro radost - Říjnové jednodenní setkání dětských pěveckých sborů z širokého okolí.

Setkání harmonikářů z pomezí Čech a Moravy - Přehlídka harmonikářů a heligonkářů na začátku prosince se stala tradicí.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.boskovicko.cz

Typ záznamu: Mikroregion
AKTUALIZACE: Michaela Dvořáčková (Městské informační středisko Boskovice) org. 130, 09.12.2004 v 15:43 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA